Dispuutsinfo

Op de kamer van de oud-S.C.R.E.D. Praeses G.J. Held wordt op 19 oktober 1931 het zesde dispuut van de Leidse afdeling van SSR opgericht. Het krijgt naar het duivelsgetal de naam L.U.C.I.F.E.R. mee. Amice Held wordt de eerste Praeses en zijn medeoprichters zijn de andere Bestuursleden. Voortvarend wordt er begonnen aan de inrichting van het dispuut en de zinspreuk wordt al bijna dadelijk aan het dispuut toegevoegd. Die zinspreuk gaat terug op de oude mythe van Lucifer, die tegen de wil van zijn moeder Eos gaat rijden in haar kosmische strijdwagen. Lucifer vliegt langs het firmament, maar raakt al snel de controle over zijn paarden kwijt. Hierdoor raast hij met de vlammende strijdwagen te dicht over verschillende kusten en verbranden de hoofden van de inwoners van deze plekken. Het verklaart de zinspreuk ‘De verbrande kop valt niet af’: ‘Caput combustum non decidit’.

 

De L.U.C.I.F.E.R.-mythe ontwikkelt zich verder rond het kasteel waar het L.U.C.I.F.E.R.-geest rondwaart en van waaruit het licht van L.U.C.I.F.E.R. over de wereld kan schijnen. Dit kasteel is een plek waar L.U.C.I.F.E.R.i altijd naar toe kunnen om het L.U.C.I.F.E.R.-geest te ervaren. Deze mythe brengt ook enige daaraan verwante functies voort. Zo is er de kasteelkokkin, een kanonnier en een ballendrager. Rond het kasteel ligt een slotgracht gevuld met sherry, de dispuutsdrank.

 

L.U.C.I.F.E.R. werd in de jaren ’50 vaak gezien als een wat belegen en braaf dispuut. Toch levert het in de jaren ’60 de ene na de andere praeses van S.C.R.E.D.. Vanaf de jaren ’70 staat het vooral bekend om zijn vele culturele en sportieve activiteiten. Enkele tradities zijn het volleyballen tegen T.A.E.N.I.A. om een afzichtelijk beeldje, een rolstoelenrace tegen T.A.E.N.I.A. op de Champs-Élysées en het Oude DisputenFeest met M.O.C.C.A.

 

Wat doet een dispuut als L.U.C.I.F.E.R. nu zoal binnen en buiten de vereniging? Wij doen heel veel!

 

Wij zijn een dispuut binnen SSR, dus zijn wij ook vaak aanwezig op SSR. Op de dinsdagavond is er altijd wel een aantal L.U.C.I.F.E.R.i te vinden om mee te borrelen, een gesprek mee aan te knopen of een liedje mee te zingen.

 

Naast de dinsdagavond worden er meestal nog activiteiten buiten SSR gepland. Deze verschillen per week van dag en plaats. Een aantal van onze favoriete manieren om de vrije tijd te besteden zijn de Midwinter BBQ, Kroegentocht in Spijkerbroek, poolen, (Disney)filmmarathon, foute bierproeverij en nog veel meer! Uiteraard is de aanwezigheid geheel vrijblijvend.

 

Wij vergaderen ongeveer elke 6-8 weken. Dit doen wij, voor zover mogelijk, op SSR. Tijdens deze vergaderingen worden alle aspecten van L.U.C.I.F.E.R. besproken en een planning voor de komende tijd gemaakt. Zo komen ook alle commissies en subjes voorbij.
Binnen L.U.C.I.F.E.R. zijn er tal van commissies en subs waar je deel van uit kan maken. Een sub binnen L.U.C.I.F.E.R. staat gelijk aan een korrel op SSR. Enkele subs die het lang volhouden zijn de AA, de Boekensub en de X-men (tot groot ongenoegen van menig lid zitten er tegenwoordig ook vrouwen in). Ook hebben we regelmatig contact met ons zusterdispuut van SSR-Wageningen, de Zwevelpin. Wij komen zo af en toe eens bij hun en zij komen zo af en toe eens bij ons.